_Header-t-leijegat

Vaarroute

 

Vanaf Terschelling en Vlieland

Vanaf Terschelling en Vlieland moet richting Ameland eerst de Oosterom (8dm bij NAP) worden gepasseerd. Daarna gaat de vaarroute onder de Blauwe Balg (11dm bij NAP) door. Denk erom dat de Blauwe Balg in verband met natuurwetgeving alleen mag worden gepasseerd vanaf drie uur voor hoog water tot twee uur na hoog water. Na de Blauwe Balg kan via het Molengat en de Reegeul naar de haven worden gevaren. Indien het schip diep steekt of er vanwege het tij weinig water komt, is het aan te raden de vaarroute ten zuiden van het Molengat te nemen. De maximale diepgang om Ameland vanaf Terschelling over het wad te bereiken is bij een gemiddeld tij 1,50m. Indien u niet zeker bent over uw diepgang in combinatie met het tij, mag u ons altijd bellen. De gemiddelde vertrektijd vanaf Terschelling naar Ameland is drie uur voor hoog water Terschelling.

 

Vanuit Lauwersoog en Schiermonnikoog

Vanuit Lauwersoog en Schiermonnikoog moeten twee wantijen worden doorkruist. Eerst komt het Wierumerwad (5dm bij NAP) en daarna over het Pinkewad (6dm bij NAP). Daarna gaat de route via de Zuiderspruit en vervolgens door de Reegeul langs de veerbootsteiger tot aan de jachthaven. De maximale diepgang om Ameland vanuit Lauwersoog  of Schiermonnikoog te bereiken is bij een gemiddeld tij 1,35m. Indien u niet zeker bent over uw diepgang in combinatie met het tij, mag u ons altijd bellen. De gemiddelde vertrektijd vanaf Schiermonnikoog of Lauwersoog richting Ameland is drie uur voor hoog water Schiermonnikoog.

 

Vanuit Harlingen

Vanuit Harlingen moet rekening worden gehouden met een vrij lang stuk over het wantij. Eerst moet het Kimstergat (2dm bij NAP) worden doorkruist en daarna het Vingegat. Vervolgens wordt via het vaarwater van de Zwarte Haan het Dantziggat ingevaren. Van daaruit kan via het Kikkertgat de Reegeul worden bereikt. De maximale diepgang om vanuit Harlingen rechtstreeks Ameland te bereiken is bij een gemiddeld tij één meter. Hou vooral bij deze route de actuele kaarten en dieptestaten bij de hand.

 

Overige informatie 

Vanaf Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog kan ten allen tijde Ameland worden bereikt buitenom. Het Westgat wordt binnengevaren waarna via het Molengat of de vaarroute de Reegeul wordt bereikt. Voordeel van buitenom is dat er geen beperkingen zijn wat betreft de diepgang van het schip of het moment van vertrek. De ingang van de haven is bij eb 1,20m en kan afhankelijk van het tij oplopen tot vier meter. Het is dus geen probleem om de haven binnen te varen met een diepgang van twee meter.

'T Leijegat

Contact

Oude Steiger 3
9163 GV NES AMELAND

Tel: 0519-542159
Mobiel: 06-27436052
Email: info@waddenhavenameland.nl
Marifoon: kanaal 31

Volg ons