Vaarroutes Waddenzee

 

Via de Waddenzee

De maximale diepgang om Ameland via de Waddenzee te bereiken is afhankelijk van de verwachte waterstand, de meest actuele gegevens vind u op www.waddendata.nl
Indien u niet zeker bent over uw diepgang in combinatie met het tij, kijk dan eerst voor de meest recente diepte op www.nautin.nl
Doordat u met hoogwater over het wantij moet is de vertrektijd vrijwel altijd 3 uur voor hoogwater, als u er echt niet uitkomt dan mag u natuurlijk altijd bellen.

Vanaf Terschelling en Vlieland over de Waddenzee

De gemiddelde vertrektijd vanaf Terschelling of Vlieland naar Ameland is drie uur voor hoogwater Terschelling.
Vanaf Terschelling en Vlieland moet richting Ameland eerst het Oosterom (O) wantij (100cm bij NAP) worden gepasseerd. Daarna gaat u het vaarwater de Blauwe Balg (BB) (130cm bij NAP) door. Denk erom dat de Blauwe Balg in verband met natuurwetgeving alleen mag worden gepasseerd vanaf drie uur voor hoogwater tot twee uur na hoog water. Na de Blauwe Balg kan via het Molengat (MG) en de Reegeul (R) naar de haven worden gevaren.

Vanaf Lauwersoog en Schiermonnikoog over de Waddenzee

De gemiddelde vertrektijd vanaf Schiermonnikoog of Lauwersoog richting Ameland is drie uur voor hoogwater Ameland.
Vanuit Lauwersoog en Schiermonnikoog moeten twee wantijen worden gepasseerd. Eerst komt het Wierumerwad (WW) (60cm bij NAP) en daarna gaat de route via de Zuiderspruit (ZS) (70cm bij NAP) en vervolgens door de Reegeul (R) langs de veerbootsteiger tot aan de jachthaven.

Vanaf Harlingen over de Waddenzee

De gemiddelde vertrektijd vanaf Harlingen richting Ameland is twee uur voor hoogwater Harlingen.
Allereerst moet het ondiepste vaarwater Kimstergat (K) (20cm bij NAP) worden gepasseerd en daarna het Vingegat (V) (60cm bij NAP). Vervolgens wordt via het vaarwater van de Zwarte Haan (VH) het Molengat (MG) of Dantziggat (DG) ingevaren. Van daaruit kan de Reegeul (R) worden bereikt.

Vaarroutes Noordzee

 

Via de Noordzee

De haven van Ameland kan ten alle tijden worden bereikt via de Noordzee. Vaar met de vloedstroom mee het Westgat (WG) binnen waarna via het Molengat (MG) of de vaarroute Dantziggat (DG) de Reegeul (R) wordt bereikt.

Voordeel van buitenom is dat er geen beperkingen zijn wat betreft de diepgang van het schip. In de havenmond is geen drempel meer. De ingang van de haven is 250cm tot 300cm bij NAP. Het is dus geen probleem om de haven binnen te varen met een diepgang van meer dan twee meter.

Vanaf Vlieland naar Ameland via de Noordzee

Afstand 37,5 mijl – Reistijd met 5kn 7,5uur – Vertrektijd 1 uur voor laagwater Vlieland.

Neem de ebstroom mee naar buiten via de Zuider Strortemelk (ZS) de Noordzee op, vervolgens heeft u de hele reis de vloedstroom mee en komt u rond hoogwater aan in de haven van Ameland.

 

Vanaf Ameland naar Vlieland via de Noordzee 

Afstand 37,5 mijl – Reistijd met 5kn 7,5uur – Vertrektijd 2 uur voor hoogwater Ameland.

De eerste 2 uur heeft u iets stroom tegen, op de Noordzee heeft u de ebstroom mee tot aan de Zuider Stortemelk (ZS) daar krijgt u de vloed mee tot aan de haven van Vlieland.


Vanaf Lauwersoog naar Ameland via de Noordzee

Afstand 42 mijl – Reistijd met 5kn 8,5uur – Vertrektijd 1 uur voor hoogwater Lauwersoog

Eerst heeft u de stroom iets tegen maar op zee heeft u de hele reis de ebstroom mee tot aan het Westgat (WG) vanaf daar krijgt u de vloed mee naar de haven.

Vanaf Ameland naar Lauwersoog via de Noordzee

Afstand 42 mijl – Reistijd met 5kn 8,5uur – Vertrektijd 3 uur voor laagwater Nes
De stroom neemt u mee naar buiten door het Westgat (WG) Vanaf daar heeft u de hele reis de vloedstroom mee tot aan de haven van Lauwersoog. 

fas|fa-anchor|

VOORZIENINGEN

In onze jachthaven op Ameland hebben we hedendaagse voorzieningen voor goede comfort. Zo hebben we gescheiden douches en toiletten, gratis wifi stroomaansluitingen en meer.

far|fa-calendar-alt|

BESCHIKBAARHEID

Om de beschikbaarheid van onze ligplaatsen te bekijken kunt u kijken op op waddenhavens.nl of klik op de onderstaande button ‘leesmeer’.  Vrije ligplaatsen zijn groen aangegeven.

fas|fa-exclamation-triangle|

HAVENREGELS

In Waddenhaven te Ameland zijn de reglementen van HISWA van toepassing. Kijk op onze havenregels pagina om de reglementen te downloaden of voor meer informatie..

mt|wifi|

GRATIS WIFI

U kunt gebruik maken van gratis WIFI wanneer u in onze jachthaven verblijft. Ook hebben wij stroomaansluitingen zodat u altijd mobiel kunt blijven in onze jachthaven!