Advies vertrektijden

Terschelling – Ameland:
3 uur voor HW Terschelling
diepgang ca. 160cm

Schiermonnikoog – Ameland
3 uur voor HW Schiermonnikoog
diepgang ca. 130 cm

Lauwersoog – Ameland:
3 uur voor HW Lauwersoog
diepgang ca. 140 cm

De maximale diepgang om Ameland via de Waddenzee te bereiken is afhankelijk van de verwachte waterstand, de meest actuele gegevens vind u op www.waddendata.nl
Indien u niet zeker bent over uw diepgang in combinatie met het tij, kijk dan eerst voor de meest recente diepte op www.nautin.nl

Route naar Waddenhaven Ameland

Wanneer u van oost naar west (of omgekeerd) een tocht langs de waddeneilanden maakt, is het meestal niet mogelijk om in één tij twee wantijen te passeren. Tenzij u via de Noordzee gaat. Op doortocht bent u dus genoodzaakt de haven van Nes aan te doen. U kunt het wantij passeren rond hoogwater.

Vanaf Schiermonnikoog en Lauwersoog volgt u de route over het wantij via de Paesenrede, Wierumer Wad, Friesche Wad en Zuiderspruit. Dan het Veerbootgat en vervolgens door de Reegeul langs de veerbootsteiger.

Vanaf Terschelling moet het wantij onder Terschelling worden gepasseerd via het Oosterom, Daarna ligt in het Borndiep de zandplaat waar de ,Blauwe Balg’ door loopt. Dit beschutte vaarwater ligt in z.g.

artikel 17 gebied (van de Natuurbeschermingswet ) en mag van 15 mei tot 1 september alleen gepasseerd worden vanaf 3 uur voor HW tot 2 uur na HW. Dan via het Molengat  en de Reegeul naar de haven .
Vanaf Harlingen moet u rekening houden met een vrij lang stuk over het wantij. Volg het Kimstergat, het Vingegat, het vaarwater van de Zwarte Haan, het Dantziggat, Kikkertgat en tenslotte de Reegeul. Diepgang tot ca. 1,00 m. Raadpleeg altijd de meest recente dieptetabellen en zeekaarten, het Waddenzee West- en Oostblad.

Marifoonkanalen in het waddengebied

 kanaal 27: Ameland verkeerspost

kanaal 31: Jachthaven Ameland

kanaal 10: Veerboten Ameland

kanaal 11: Havendienst Harlingen

kanaal 5 Zeeverkeerspost Schiermonnikoog

scheeps- en weerberichten 30 min. na elk even uur

kanaal 2: Verkeerscentrale Brandaris uitluisterplicht bij aanlopen Terschelling en Vlieland weer- en scheepvaartberichten 30 min. na elk oneven uur

kanaal 4: Centrale Meldpost Waddenzee
melden verontreiniging, ontbrekende vaarwegmarkering, verstoringen van de natuur en informatie over het weer en de Waddenzee.

kanaal 23 en 83: Kustwachtcentrum Den Helder
weerberichten om 8:05, 13:05, 19:05 en 23:05

kanaal 16: Kustwachtcentrum

Media

In het blad Motorboot stond een interessant artikel hoe vanuit het binnenwater naar de Waddenhavens Ameland en/of Schiermonnikoog te varen. Klik hier voor een download.
Sloep! publiceerde hoe je met je sloep naar Ameland vaart.
Klik hier voor een download.

VOORZIENINGEN

In onze jachthaven op Ameland hebben we hedendaagse voorzieningen voor comfort. Zo hebben we gescheiden douches en toiletten, gratis wifi, stroomaansluitingen en meer.

BESCHIKBAARHEID

Om de beschikbaarheid van onze ligplaatsen te bekijken kunt u kijken op op waddenhavens.nl of klik op de onderstaande button ‘leesmeer’.  Vrije ligplaatsen zijn groen aangegeven.

HAVENREGELS

In Waddenhaven te Ameland zijn de reglementen van Hiswa  van toepassing. Kijk op onze havenregels pagina om de reglementen te downloaden of voor meer informatie..

GRATIS WIFI

U kunt gebruik maken van gratis WIFI wanneer u in onze jachthaven verblijft. Ook hebben wij stroomaansluitingen zodat u altijd mobiel kunt blijven in onze jachthaven!